Ensamhetens broar – Augustin Erba

En förlupen kula har gått från ett militärt övningsområde hela 6 kilometer, genom skog och till slut in i tinningen på en gravid kvinna i en förbipasserande bil. Hon dör omedelbart. I den här boken får vi följa unge Peters militärtjänstgöring som avslutades med det dödliga skottet. Peter och Fredrik har varit vänner sen de var små. Fredrik den självklara ledaren och Peter den som lika självklart följt. Men under lumpen, som de gör på samma förläggning, ställs de inför utmaningar de aldrig tidigare upplevt. Det här är en bok om vänskap och mobbning. Om att våga stå upp för det man tror på och att ge efter för grupptrycket. Och om hur våra val följer oss genom livet. Det är ingen vacker historia om den svenska militären eller hormonstinna unga män.

Det här är författaren Augustin Erbas första bok. Jag blev så oerhört gripen av hans Blodsbunden men den här är, i mitt tycke, inte alls lika bra. Jag väntar förgäves på någon sorts crescendo eller vändning och även om det ör plågsamt att läsa om de elaka killarna och ”blinda” befälen så blir jag aldrig riktigt berörd. Betyget blir NNN på min sexgradiga skala.

Augustin Erba, 2009, Albert Bonniers förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: