Blodsbunden – Augustin Erba

Amadeus mamma är en Ungesk prinsessa och pappan är en egyptisk forskare. Pappan är sträng och mamman är hela tiden sjuk, så uppväxten präglas av att försöka tolka mamman och parera pappans ilska. Familjen växer upp i Fisksätra utanför Stockholm men föräldrarna sätter sonen i Franska skolan inne i stan. Skolan må ha ett fint anseende men för Amadeus blir det plågsamt.

I vartannat kapitel får vi följa den vuxne Amadeus. Han jobbar på tv, dejtar och låter sin kompis kompis från Australien bo hos honom när hon besöker Sverige på en rundresa i Europa. En vänlig gest som utvecklas till något som ställer hela hans liv på sin spets. Den vuxne Amadeus ställs inför vägval och utmaningar, men han plågas också av minnena från sin uppväxt.

Det här är ärligt och naket. Författaren Augustin Erba (som heter Amadeus i andranamn) försöker inte dölja sina nojor och det är plågsamt att läsa om den dysfunktionella familjen och plågoandarna i skolan. Det är gripande, sorgligt och vackert berättat – och jag fullkomligt älskar det! Betyget blir NNNNN.

Augustin Erba, 2015, Albert Bonniers förlag

En kommentar på “Blodsbunden – Augustin Erba

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: