Små eldar överallt – Celeste Ng

Boken börjar med att familjen Richardsons hus i fina Shaker Heights, Cleveland, Ohio brinner ner till grunden. Sen hoppar vi tillbaks i tiden och boken tar oss sedan den vindlande vägen fram till katastrofen. Allt är fint på utsidan men villkorad välmening och dunkla hemligheter läggs till synes obetydliga detaljer, och till slut håller inte de vackra fasaderna.

Det här är en snyggt berättad om än inte originell historia. Vi har lärt oss i otaliga böcker och tv-serier att de där perfekta amerikanska familjerna (den här historien hade nog inte funkat i något annat land) alltid har lik i garderoben. Men låt er inte avskräckas av det! Det här är välskrivet och spännande med karaktärer som får både ilskan att koka och hjärtat att smälta. Betyget blir NNNNN.

PS. Såg att boken, som blivit en global storsäljare, blivit tv-serie med Reese Witherspoon i huvudrollen. Jag gillar henne men det känns klyschigt förutsägbart att hon ännu en gång ska spela ”lyckad hemmafru med fula metoder”. Har inget minne av att hudfärg nämns i boken men i tv-serien spelas den andra stora rollen av en mörkhyad skådespelerska (Kerry Washington). Undrar varför. För att öka mångfalden i Hollywood eller för att rasfrågan tillför en extra dimension av skillnad mellan de två kvinnorna?

Celeste Ng, 2017, Albert Bonniers förlag

En kommentar på “Små eldar överallt – Celeste Ng

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: