1794 – Niklas Natt och Dag

En ung man sitter på Danvikens dårhus. Han plågas inte bara av den obeskrivliga grymhet han sett på den svenska kolonin Barthélemy utan också av det fruktansvärda och oförlåtliga han gjort. Inne i staden mellan broarna söker en förtvivlad mor någon som kan hjälpa henne att få veta vem som brutalt mördat hennes unga dotter. Vår vän Mickel Cardell är om möjligt ännu längre ner under isen men tillsammans med en oväntad kumpan börjar han gräva i mordet. Det tar oss åter ut på en resa i de allra skitigaste gränder och till människans mörkaste vrår. Inget för kräsmagade men en spännande resa som triggar många googlesökningar.

Jag gillar verkligen Niklas Natt och Dag! Precis som i den första boken älskar jag det gamla och lite svåra språket. Tyvärr inget för dyslektiker eller nyanlända men ett väldigt smart grepp för att göra berättelsen ännu mer autentisk. Och trots all smuts, svett och fylla så gillar jag att hänga med Cardell, Winge och Anna Stina. Och även om historieböckerna inte skrivs om, de kommer även fortsättningsvis bestå nästan uteslutande av män, så tycker jag om att författaren tecknat ett par starka kvinnoporträtt. Med list tar de sig fram och överlever i den värld där männen inte bara kunde göra precis som de ville, utan också gjorde det. Betyget för 1794 blir precis som för den första boken NNNNN.

En tredje och avslutande bok, med titeln 1795, är utlovad hösten 2021. Jag längtar redan!

Niklas Natt och Dag, 2019, Forum

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: