Bara ett barn – Malin Persson Giolito

Alex är sju och stökig i skolan, men en dag gör hans lärare en fruktansvärd upptäkt och börjar förstå orsaken till Alex beteende. Sen börjar en långdragen utredning med många instanser och många olika aspekter att ta i beaktande. Vad är det som har hänt och vilken framtid ska man erbjuda Alex utan att orsaka alltför stor skada? Och när du tror att det börjar reda upp sig så tar berättelsen en helt ny vändning.

Den här boken skrevs flera år innan Störst av allt som för ett par år sedan blev Malin Persson Giolitos stora genombrott. Redan i den här boken finns Malins lugna sätt att berätta. Man kan möjligen tycka att det är segt och långdraget men jag tycker om alla detaljer och den realistiska bilden att mycket av brottsutredning är mer stenhårt nötande och att trolla med knappa resurser snarare än coola biljakter och spektakulära gripanden. Här får vi följa flera personer med olika roller i samhället som ska ta beslut om ett barns framtid. En av dem är advokaten Sophia Weber, en kvinna som med oändlig energi men ibland bristfälliga sociala egenskaper går in helhjärtat för arbetet.

Historien om Alex är hjärtskärande och ibland måste jag ta en liten paus när jag läser. Men här finns också ett engagemang och en vilja hos några personer som genom att samla in alla fakta och väga fördelar mot nackdelar skapa en så bra framtid som möjligt för den lille killen. Det här är gripande, sorgligt, vackert och fruktansvärt. Jag ger boken NNNNN på min sexgradiga skala och ser med glädje fram emot de två andra delarna i serien om Sofia Weber.

Maria Persson Giolito, 2010, Wahlström & Widstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: