En nästan vanlig man – Dan Buthler & Dag Öhrlund

Det finansiella stjärnskottet och bank-vd’n Alexander de Wahl blir brutalt mördad på väg till jobbet en morgon. Snabbt får vi läsare veta att det är Christopher Silfverbielke som är mördaren – och att han är en slug sådan. Oberäknelig, manipulativ och iskall ser han till att alltid få som han vill och sina fiender ur vägen. Morden blir snart fler och polisen står handfallna och villrådiga. Parallellt med dödandet skildras ett liv i de fina kvarteren där champagnen, kokainet, bonusarna och tjejerna flödar obegränsat. Unge herr Silfverbielke och hans vänner har redan ”allt” och söker nu kickar utanför de gängse ramarna. Genom ett totalt sinnessjukt poängsystem ger de varandra poäng för att utföra de mest oortodoxa saker, och den som samlar ihop flest poäng kommer bli åttasjusiffrigt belönad.

Det här är den första boken i serien om psykopaten Silfverbielke. Jag var rädd att detta skulle vara en tafflig kopia på Bret Easton Ellis ‘American psycho’ men blev glatt överraskad när det visade sig att så inte var fallet. Karaktärerna, både finansmännen/skurkarna och poliserna, är levande och realistiska. Det är absolut både rasistiskt, sexistiskt, homofobt och riktigt brutalt, men samtidigt väldigt spännande och välskrivet. Till skillnad från exempelvis Dexter Morgan eller The Bride (i Kill Bill), som båda också är brutala massmördare, finns inget gott i Christopher Silfverbielke. Ändå vill jag inte att polisen ska fånga honom ännu utan ser fram emot att få läsa fler böcker om denne psykopaten och ger boken NNNNN på min sexgradiga skala.

Dan Buthler & Dag Öhrlund, 2008, Damm förlag 

En kommentar på “En nästan vanlig man – Dan Buthler & Dag Öhrlund

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: