Ljusnan du mörka – Lars Landgren

Sjutton historier om konstiga och/eller fruktansvärda öden runtom i landskapet Hälsingland. Det här är ingen samling gamla hälsingeskrönor utan en rykande färsk bok i sann Selma Lagerlöfstil. Föremål och platser med historier eller förmågor som påverkar de människor som korsar deras väg. Vissa hjärtskärande sorgliga, andra så läskiga att de får dig att darra.

Författaren ska ha en stor eloge för att historierna sinsemellan är så olika. Inte bara i val av plats och innehåll utan också berättarstil. Det är inte alls som att en författare har skrivit sjutton historier utan som att olika historier berättats av olika personer på olika platser vid olika tidpunkter och sedan muntligt vandrat vidare. Riktigt effektfullt och snyggt av denne enda författare! Några historier hade jag glömt redan när jag började läsa nästa, medan andra påverkade mig så mycket att jag kommer minnas dem länge.

Personligen tror jag att boken hade vunnit på att banta antalet historier något, och som ex-hälsing hade jag för effektens skull gillat om alla historier varit geografiskt placerade från Kårböle i nordväst till Ljusne i sydöst, och inte bara på slumpvis platser i Hälsingland. Men det är smådetaljer. På totalen är det här en beundransvärd debut i en för mig ny genre. Betyget blir NNNN på min sexgradiga skala.

Lars Landgren, 2021, Albert Bonniers förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: