Försvinnande värld – Julia Phillips

Alonja och hennes lillasyster Sofia tillbringar några timmar på stranden utanför Petropavlovsk-Kamtjatskij i nordöstra Ryssland. På väg hem blir de lurade in i en bil av en främmande man och sedan syns de inte till. De elva- och åttaåriga flickorna är försvunna.

Varje kapitel är en ny månad där vi får en kort inblick i en ny kvinnas liv. Några av dem hinner vi lära känna och gilla/känna med, medan andra passerar förbi utan att lämna något avtryck. I vissa kapitel återkommer personer från tidigare kapitel, men då som bifigurer. Kidnappningen nämns i varje kapitel men det är inte den boken handlar om. Snarare handlar den om kvinnors utsatthet, hur Rysslands ursprungsbefolkning värderas lägre än vita ryssar och om att både kvinnor och män är snabba med att ge kvinnor epitetet hora.

Det är intressant att läsa om en, för mig, ny del av världen och jag gillar tanken på att fläta ihop flera berättelser till en, men tyvärr är det inte det boken gör. De snabba inblickarna i kvinnornas liv bygger ingen helhet och även om slutet är gripande så blir helhetsbedömningen inte mer än NNN.

Julia Phillips, 2021, Nordstedts

💐 Stort tack till Bokus som lät mig läsa boken redan innan den idag gavs ut!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: