Den trogne läsaren – Max Seeck

Roger Koponen är Finlands Lars Kepler eller Stieg Larsson. Hans deckare har sålts i tiotals miljoner exemplar och översatts till närmare 30 språk. Den här kvällen befinner han sig i Nyslott i östra Finland där han deltar i en författarintervju, 30 mil från hemmet och frun Maria – som just då mördas.

Kriminalöverkonstapel Jessica Niemi och hennes kollegor utreder mordet på Maria. Första dagen på brottsplatsen pratar Jessica med vad hon tror är en kollega men inser sedan att det är mördaren som haft mage att luta polisen mitt framför deras ögon. Detta blir uppstarten till en katt- och råttalek där mördaren helt styr handlingen och polisen frustrerat ligger steget efter. Handlingen utvecklas på det mest oväntade sätt och det är riktigt spännande att följa den välplanerade och grymme mördaren.

Det är välskrivet och spännande. Det är svårt att lägga ifrån sig boken och de korta kapitlen gör att jag tänker ”Bara ett till! Jag måste få veta hur det slutar”. Författaren har inte nöjt sig med att skriva en standarddeckare utan väver in andra ämnen som berikat berättelsen och gör persongalleriet än mer levande.

Författaren Max Seeck, som här debuterar på svenska, har lyckats ännu bättre än den påhittade karaktären Roger Kaponen. Han har satt finska deckare på världskartan och Den trogne läsaren har, med all rätt, sålts till mer än 35 länder. Det här är boken jag tror ”alla” kommer läsa i år. Om vi om några månader åter kan börja röra oss lite mer fritt så tror jag det är den här boken din medpassagerare på bussen plockar upp på väg till jobbet, och personen som ligger i solstolen bredvid dig kommer leende nicka när hen konstaterat att ni båda läser samma bok. Det här 2021 års Män som hatar kvinnor eller En man som heter Ove. Kom ihåg var du läste det först. Och läs boken du också! Mitt betyg blir NNNNN.

Max Seeck, 2019, Albert Bonniers förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: