Dina händer var fulla av liv – Suad Ali

Nora växer upp i 80-talets Somalia. Hon bor med sina föräldrar och lillasyster i en finare del av Mogadishu, men sen kommer inbördeskriget och Nora och hennes familj ser ingen annan utväg än att lämna landet. Några år senare sitter hon i en ödslig lägenhet på andra sidan jorden, i Sandviken. Vem blir man när allt man känt till rycks ifrån dig och allt runtomkring dig är främmande?

Det var intressant och lärorikt att läsa en berättelse som inte utspelar sig i västvärlden, sorgligt att läsa om hur motsättningar och orättvisor skapade ett krig där ingen gick säker, och fruktansvärt att läsa om flykten bort från det som varit hemmet. Men trots att boken, som är författarens debut, är välskriven och medryckande så är det något jag saknar. Jag hinner komma långt in i handlingen innan jag förstår att det ör känslorna jag saknar. Berättelsen är kronologisk och tydlig men jag hade velat få veta lite mer om hur Nora mår, inte bara vad hon gör. Men det är en liten detalj. På det hela taget är det här en viktig och bra bok. Och namnet Said Ali ska både jag och du lägga på minnet. Betyget blir NNNN på den sexgradiga skalan.

Suad Ali, 2020, Nordstedts

2 kommentarer på “Dina händer var fulla av liv – Suad Ali

Add yours

  1. Urbra! Känns som värdefull läsning.
    Kanske lite darrigt skildrat med grannen/tanten (hette hon Britta?) som försöker göra rätt. Tänker på Kants moralfilosofi där intentionen är allt som räknas, och jag tänker att även om inte intentionen väger tyngre än konsekvensen så är goda intentioner något värt. Väl?

    Gilla

    1. Grannen vill väl och försöker efter bästa förmåga hjälpa till. Inte alltid så lätt. Jag tror också ”hur det landar” kan skilja sig åt beroende på i vilken fas Nora (i det här fallet) befinner sig i.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: