Ett år av vila och avkoppling – Ottessa Moshfegh

Huvudpersonen i boken är 26 år, bor i New York och har jobbat sin sista dag på ett konstgalleri. Nu ska hon gå i ide. Varje gång hon vaknar, oavsett tid på dygnet, släpar hon sig till delin på hörnet för att köpa två koppar kaffe. Hemma i soffan sköljer hon sedan ner allsköns sömntabletter framför tv’n och somnar om. Hon ska sova i ett år.

Berättaren, vars namn vi aldrig får veta, är inte lätt att tycka om. Hon är egoistisk, ytlig och elak. Och ännu svårare är det att gilla den skrupelfria och skruvade läkaren som skriver ut alla möjliga mediciner. Ändå gillar jag både boken och karaktärerna.

Jag gillar blandningen av, vad jag som medelålders gubbe anser vara, huvudpersonens ungdomligt provocerande naivitet och författarens vetenskapliga skildring av den medicinerade sömnens faser. För mig är det alltid viktigt att försöka förstå varför en människa handlar som hen gör. I den här boken serveras inga enkla svar eller sanningar vilket får effekten att jag respekterar författaren ännu mer. Efter en säkert medvetet lös inledning utvecklar det här sig till en berättelse jag troligen kommer minnas länge framöver. Det är ingen dussinbok men just därför vore det roligt att få diskutera den med någon annan som också läst den. Jag ger boken NNNN.

Ottessa Moshfegh, 2018, Modernista

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: