Om vi bara kunde byta kroppar med varandra – Johanna Nilsson

Bill är 17 år och bor sedan sju månader i ett källarförråd. Han får flytta tillbaks till sin familj när han slutar vara Bill och åter blir deras dotter. Omari är 20 år. För två år sedan flydde hon från Iran sedan en av hennes bröder kommit på brodern ”utklädd till kvinna”. I Iran dödar man kvinnor som Omari. De kallar sig Kung B och Queen O och blir blixtförälskade. De stöttar varandra i allt det jobbiga (hån, våld och droger) och tillsammans upplever de saker som alla vi som har en massa saker oftast missar. Nu ska de dansa en sista sommar innan de ska bli rena, fria och hela. De ska sluta med droger, gifta sig och korrigera sina kön. 

Det här boken belyser hur fruktansvärt sorgligt och svårt det kan vara att tvingas leva i en kropp man inte tycker om. Det är plågsamt att läsa om hur ungdomarnas familjer och samhällets äckel tvingar dem att ta droger för att orka leva. Sverige är ett relativt liberalt land men runt gruppen transsexuella finns fortfarande väldigt mycket fördomar och förakt. Jag önskar inte bara att Bill och Omari kunde få byta kroppar med varandra utan att alla som på något sätt lever i fel kropp ska få hitta hem i sin könsidentitet utan mobbning och hat.

Målgruppen för den här boken ska vara unga vuxna men det håller jag inte med om. Även om det är fint om ungdomarnas styrka och kärlek så är det också en becksvart bok om tungt drogmissbruk och våldtäkt. Så inget för unga. Men Johanna har ännu en gång skrivit en gripande, vacker och sorglig bok. Betyget blir NNNN.

Johanna Nilsson, 2018, Rabén & Sjögren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: