Inte alltid en dans på rosor – Tobias Karlsson

Tobias växte upp på 80-talet i en kärleksfull familj i en liten ort i Närke, men att vara kille och gilla att dansa sågs inte av alla med blida ögon. I högstadiet blir han så mobbad att han nu har stora minnesluckor från den tiden. Men mitt i mörkret kom han Jocke, kompisen som inte bara ger honom självförtroende utan också får mobbarna att tystna. Den här självbiografin är bitvis jobbig men mest vacker och en fantastisk berättelse om mod, styrka och kärlek. Tobias enorma talang och mod har tagit honom runt världen men också in i sig själv. Genom att reflektera och vara ödmjuk har han lärt sig mycket om sig själv.

Jag vill minnas att informationen om att Tobias är HIV-positiv kom ungefär samtidigt som boken gavs ut. Jag trodde därför att boken mycket skulle handla om hur det är att leva med ett virus, men det är bara en liten del av boken som handlar om det. Resten handlar om uppväxt, vägval, vänner och flera bevis på att du som tror tillräckligt mycket också kan uppnå.

Jag har varken turnerat världen runt som proffsdansare eller fått HIV men ändå finns några likheter mellan mig och Tobias. Vi är ungefär jämngamla, uppvuxna på platser där det inte var okej att vara annorlunda och vi är gay. Detta gör att jag lever mig in extra mycket i berättelsen och påminns om saker från min skoltid som jag länge förträngt. Det är plågsamt men just därför så befriande att läsa om hur Tobias hittat kraft i allt det tunga och nu använder sitt kändisskap till att förändra situationen för de som idag växer upp och känner sig annorlunda. Det gör han genom dans, föreläsningar och nu den hör boken. Tobias är en riktig hjälte som med stort hjärta och bestämda steg framåt gör skillnad. Det ska han ha en stor eloge för! Så även för sin debutbok som nyligen vann Årets bok på QX gaygala. Boken är välskriven, varm, ärlig och viktig. Flera gånger har jag fått tårar i ögonen och det var länge sedan en bok berörde mig så. Betyget blir full pott! NNNNNN

Tobias Karlsson, 2019, Forum förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: