Slutet – Mats Strandberg

Några dagar innan skolavslutningen får Simon och Tilda – och hela världen – veta att den 16 september klockan 04.12  kommer kometen Foxworth att slå ner på jorden och ödelägga allt liv. Med bara några månader till jordens undergång vill Tilda leva livet till max, med droger och andra killar, medan Simon vill vara med bara Tilda. Men en dag hittas Tilda dödad. I samma stad bor Lucinda, Tildas föredetta bästis som har cancer. Simon och Lucinda känner knappt varandra men tillsammans vill de hitta Tildas mördare.

Simon och Lucinda turas om att driva berättelsen framåt. Det är lågmält, medryckande och, som oftast när Mats Strandberg skriver böcker, jäkligt bra. Minst av allt är det här en deckare. Det här är en bok om hur vi reagerar när det otänkbara är ett faktum. Om var vi söker mening och trygghet. Om äkta vänskap och den typ som försvinner.

Medan jag läser och lyssnar på boken tänker jag mycket på vad jag skulle göra om vi ställdes inför faktum att jorden skulle utplånas om några veckor. Om vad jag skulle välja att göra de sista dagarna och vilka jag vill ha omkring mig. Det märks att författaren tänkt väldigt mycket för i boken finns massor av detaljer utanför grundberättelsen, detaljer om hur Mats tror att världen skulle reagera om vi ställdes inför detta fasliga faktum. Jag är sucker för Mats böcker och även den här lever upp till mina högt ställda förväntningar. Betyget blir NNNNN på min sexgradiga skala.

Mats Strandberg, 2018, Rabén & Sjögren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: