Vem dödade min far – Édouard Louis

Vad är manlighet? Är det att tidigt hoppa av skolan för att vara fri – och därmed förvägra sig själv och sin framtida familj möjligheten att tjäna pengar och slippa leva fattigt? Kan en riktig man ha en son som beter sig som en tjej?

Édouard har i princip brutit med sin pappa, men när han fått veta att fadern är sjuk besöker han honom i den lilla staden i norra Frankrike. Pappan är inte mer än 50 fyllda men är redan mycket sliten och skadad i sin kropp, och mycket av det jag läst om boken har handlat om att Édouard i boken åtalar den franska staten som låter sina medborgare slita så hårt att de går en plågsam och tidig död till mötes. Men även om det finns en del ilska i boken så är det inte primärt det som boken handlar om utan om sonen som försöker förstå och försonas med den tvåhövdade pappan som både har sårat honom men som han också har fina minnen med. Det gör det här till en vacker liten bok som jag ger NNNN på min sexgradiga skala.

Édouard Louis, 2018, Wahlström & Widstrand

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: