Hon som måste dö – David Lagercrantz

Coola och egna Lisbeth Salander växte upp tillsammans med sin tvillingsyster Camilla, deras grymme pappa Zalachenko och mamma Agneta som väldigt ofta blev våldtagen och misshandlad av pappan. Barn som växer upp i våldsamma hem kan reagera på olika sätt. Systrarna Salander reagerar diametralt olika. Lisbeth kommer att hata orättvisor, maktmissbruk och män som hatar kvinnor. Camilla å andra sidan lär sig förstå hur hon ska använda hot och våld för att ta sig fram i livet. O flera böcker har systrarna utmanat varandra ”lite grann” men nu ska de en gång för alla och som titeln antyder kommer bara en av dem gå levande ur striden.

Den här boken handlar förutom om syskonfajten också om trollfabriker i Ryssland, uteliggare på Södermalm och framför allt en dödlig expidition på Mount Everest 2008. Tyvärr är bergshistorien både tråkig och ointressant. Jag hade velat läsa mer om trollfabrikerna och näthatet, och jag hade älskat att låta Lisbeth ”ta hand om skurkarna” på sitt säregna och grymma sätt men den historien är tyvärr bara en liten, liten sidoberättelse.

Det här ska vara den sista boken i Milleniumserien och den tredje med David som författare efter Stieg Larssons tragiska död. Men någonstans läste jag att dödsboet Larsson förhandlar med andra förlag och författare, så karaktärerna kanske återuppstår igen. Jag hoppas inte det. Jag ger ’Hon som måste dö’ NNN på min sexgradiga skala och känner mig nu färdig med allt vad Millennium heter.

David Lagerkrantz, 2019, Nordstedts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: