Kvinnan i fönstret – A. J. Finn

Anna bor i ett hus i New York. Hon tillbringar dagarna med att drick vin och spionera på grannarna mittemot. Hon beställer matvaror, mediciner och massor av vin hem till dörren. Anna har inte lämnat sitt hus på nästan ett år. Någonstans finns en man och en liten dotter och genom mobilen och chattar håller hon kontakt med en psykolog och en gammal kvinna i Montana. En kväll ser Anna ett fruktansvärt brott begås i huset mittemot, men vem tror på en stupfull kvinna som pratar om en person som inte finns?

Den här deckaren har gjort världssuccé och kommer snart också som Hollywoodfilm. Författaren, som egentligen heter Daniel Mallory, har med sin debutbok gjort en orolig global succé så mina förväntningar var skyhöga. Bitvis är det gripande och spännande när det visar sig att ”sanningar” inte är riktiga och saker är helt annorlunda än vad de först verkar, men mest är det långdraget och ganska oengagerande. Storyn är inte helt olik Paula Hawkins ’Kvinna på tåget’ (här finns en tydlig trend. Vad kommer härnäst? ’Kvinnan i biljettkön’ eller kanske ’Kvinnan på stranden’?) men den här är tunnare. Den är också ”tvåa på bollen” eftersom även ’Kvinnan på tåget’ handlade om en berusad kvinna som tyckte sig ha sett något som ingen tror på. Jag gillar Anna och den råa jargongen och visst är jag nyfiken på vad hon varit med om men det tar många hundra sidor innan ”den stora grejen” händer och även om det efter det blir lite mer spännande så blir det aldrig nervpirrande. Det är svårt att recensera en sån här lager-under-lagerdeckare utan att spojla saker. Jag har lärt mig nya psykologiska termer och tillbringat några stundtals trevliga timmar med Anna men på det hela taget levde boken inte upp till mina höga förväntningar. Jag landar i NNNN på min sexgradiga skala.

A J Finn, Albert Bonniers förlag, 2018

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: