Det som tillhör dig – Garth Greenwell

En amerikans universitetslärare jobbar i Sofia. På en toalett där män har anonymt sex med män möter han Mitko, en ung, vacker och fattig bulgar. Det blir starten på en komplicerad relation som kommer att handla om åtrå, pengar, begär och överlevnad.

Garth Greenwells debutroman har fått stor internationell uppmärksamhet, den har bland annat belönats med British Book Awards. Språket är ibland lite högtravande och komplicerat och berättelsen knoppar flera gånger av på sidospår som leder till nya sidospår och till slut har jag nästan tappat bort grundberättelsen. Men efter en stund lär jag mig att gilla bokens tydliga berättarröst och den krokiga vägen framåt. Jag gillar också utmaningen att läsa en kärlekshistoria som är långt ifrån enkel och som väcker frågor om vad som är kärlek, om makt och om vad fattigdom kan få oss att offra. Ibland är jag rasande på läraren, ibland förstår jag honom. Ibland ör jag rasande på Mitko, ibland förstår jag honom. Det här är en bok som sticker ut, provocerar och berör. Det är gråslaskigt men också insiktsfullt. Jag ger boken NNNN på min sexgradiga skala. 

Garth Greenwell, 2016, Nordstedts 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: