Sköldpaddor hela vägen ner – John Green

Det pratas mycket om att ungas psykiska ohälsa har ökat. Oavsett om den verkligen har ökat eller om vi har skapat ett klimat där der är mer tillåtet att prata om hur unga, och alla vi andra, faktiskt mår, så är det naturligtvis plågsamt för alla som inte mår bra. Ungdomen är per definition en jobbig fas i livet även utan psykisk ohälsa.

Aza går i skolan i Indianapolis, bor med sin mamma och hänger med sin kompis Daisy. När hon var yngre lekte hon mycket med Davis, en kille vars pappa nu är multimiljonär – och försvunnen. Aza och Daisy lovar att hjälpa Davis att leta efter pappan. 

John Green är inte bara enligt mig utan typ en samlad kritiker- och läsarkår en av världens bästa författare som skriver för ”unga vuxna”. Flera av hans tidigare böcker har blivit både succéer och Hollywoodfilmer. Tydligen har John länge plågats av psykisk ohälsa och det är därför behjärtansvärt att han skrivit den här boken eftersom Aza plågas, bokstavligt talat, av tvångstankar. Boken ger en bra insikt i tvångets hemska värld men hur gärna jag än vill tycka om även denna Greenbok så är handlingen lövtunn och inte engagerande. Trist, med en så bra författare och så viktig parallellhistoria om psykisk ohälsa. Betyget blir bara NN på min sexgradiga skala. 

John Green, 2017, Bonnier Carlsen 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: