The hate U give – Angie Thomas

Stor fest sista lördagen på spring break, alla är där. Plötsligt blir det skottlossning och huvudpersoner Starr flyr tillsammans med sin barndomsvän Khalil. De hinner några kvarter när de blir stoppade av polisen, för en trasig baklykta. Starr och Khalil ör svarta, polisen är vit och det slutar med att polisen skjuter Khalil i ryggen.

Starr lever två parallella liv. Hon bor med andra mörkhyade i den fiktiva förorten Garden Heights i USA samtidigt som hon går i skolan i ”helvita” Williamson, 45 minuters bilfärd därifrån. Hon måste hela tiden tänka sig för; hemma får hon inte vara ”för vit” och i skolan är hon ett exotiskt inslag men man vill inte att hon ska vara ”för svart”. Starr lägger massor av energi på att hålla isär de två världarna. Hennes pojkvän och kompisar på skolan får inte veta att hon bevittnat sin väns död hemma där hon bor, samtidigt som hennes pappa inte får veta att hon har en vit pojkvän. Men till slut blir trycket för stort, både i Starrs huvud och på gatorna i Garden Heights. 

The hate U give är debutromanen som fått massor av uppmärksamhet och beröm inte bara i USA utan runtom i världen. Det är en fin ungdomsbok om kärlek, vänskap, sorg och modet att slåss för sina rättigheter. Men det är också en becksvart skildring av rasistiska poliser, upplopp, gängkrig, knark och sociala orättvisor. Som vit medelålders (hemska tanke!) man känner jag mig ibland oerfaren inte bara i jargongen utan även i det enorma gap som skiljer de vitas vardag och rättigheter från de svartas. För mig är det här en viktig ögonöppnare men den vardag som skildras är så enormt väsensskild från min egen att det ibland blir svårt att relatera till boken. Men på det hela taget är det en fin, stark och viktig skildring som jag uppmanar både ungdomar och vuxna att läsa. Jag ger boken NNNN på min sexgradiga skala. 

Angie Thomas, 2017, Natur & Kultur 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: