Tjänarinnans berättelse – Margaret Atwood

Offred (”den som tillhör Fred”) är en av de få fruktsamma kvinnorna i en nära förestående framtid. Den manliga eliten tilldelas tjänarinnor vars enda uppgift är att genom månatliga samlag/våldtäkter förse männen och deras fruar med barn. Om de misslyckas eller, Gud förbjude, yttrar en egen tanke eller önskan straffas de rituellt och plågsamt. Många abnormiteter som homosexualitet, abortläkare och de som tror på en annan Gud än den rätta, regleras genom hängning. Förut, när världen fortfarande var fri, hade Offred, då under ett annat nu hemligt namn, ett jobb, en pojkvän och en liten dotter. Hur ska hon överleva i den nya världsordningen där allt är hotfullt och hon reducerats till en stum värphöna?

Margaret Atwood skrev boken redan 1985 men när jag såg tv-serien förra året kändes den högaktuell. Med miljöförstörelse, kristna extremister och president Trump vid rodret är den här dystopiska berättelsen plågsamt nära verkligheten. Det är välskrivet, läskigt och väldigt autentiskt. Tv-serien är boken trogen i mångt och mycket men bokens Offred har bättre än tv-versionens förlikat sig med sitt öde. Hon jublar inte när hon vaknar till en ny dag men jag gillar tv-seriens mer rebelliska tolkning bättre.

Jag ger boken NNNN och ser med spänning fram mot tv-seriens säsong 2 som har premiär på HBO Nordic den 26 april. ”Välsignad vare frukten.” ”Må Herren öppna.”

Margaret Atwood, 1985, Nordstedts

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: