De hängda hundarna – Jens Henrik Jensen

Niels Oxen är krigsveteran och föredetta jägarsoldat. Nu hemsöks han av hemska minnen och flyttar tillsammans med sin hund till skogen där han hoppas få lugn och ro. Så blir det inte när han snubblar över ett mord och alltfler ledtrådar pekar mot honom själv. Någon hänger hundar som en varning och dödar sedan uppsatta danskar, en efter en men varför? Margrethe Franck vid den danska underrättelsetjänsten sätts på att ta reda på mer om Oxen och de mystiska moden.

Jag var orolig att Margarethe, som introduceras som på många sätt en exceptionell person skulle bli en blek Lisbeth Salanderkopia men så är inte alls fallet. Hon och Niels bildar en perfekt deckarduo med lager av hemligheter och en stor portion misstänksamhet. Det är välskrivet och spännande i princip hela tiden. Just när du tror dig ha upplösning i sikte tar det (ännu) en oväntad vändning. Det är spännande, modernt och riktigt jäkla bra!

En sökning på Goodreads visar att Jens Henrik Jensen gett ut hela elva böcker i hemlandet Danmark. De hängda hundarna gavs ut 2012 i hemlandet och översattes först i år till svenska. Kanske har den svenska bokbranschen sett potential i den pågående danska deckarvågen med Jussi Adler-Olsen i spetsen. Det här var en av de bästa deckarna jag läst i år och jag hoppas att snart kunna läsa även de två avslutande delarna i Oxentriologin på svenska. Betyget blir NNNNN på min sexgradiga skala.

Jens Henrik Jensen, 2012, Bokförlaget Polaris

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: