Återstoden av dagen – Kazou Ishiguro

Butlern Stevens arbetar nu åt amerikanen Mr Farraday efter att i 35 år ha servat Lord Darlington. Nu har han erbjudits låna nye husbondens bil och ska för första gången ge sig ut i världen. Han ska köra till West country dit den föredetta kollega miss Kenton flyttat. Vår butler är omständlig, okänslig och har högt huvud men saknar helt koll på nutiden. Han är redo att till döden försvara Lord Darlington men allt längre in i boken klarnar bilden om hem han egentligen var och hur glorian under och framför allt efter andra världskriget hamnat på sned.

Jag gillade handlingen och språket, men allteftersom vår noble butlers fina fasad naggas i kanterna (eller är han bara mänsklig?) tappar jag intresset. Det charmigt omständliga blir med tiden bara omständligt och enformigt och jag tror inte jag kommer läsa mer av denna Nobelprisvinnare. Betyget blir NNN på min sexgradiga skala.

Kazuo Ishiguro, 1989, Wahlström & Widstrand

En kommentar på “Återstoden av dagen – Kazou Ishiguro

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: