Kråkflickan – Jerker Eriksson & Håkan Alexander-Sunquist

Unga pojkar hittas brutalt mördade runtom i Stockholm – och ingen saknar dem. Kan det vara illegala invandrare? Vem är mördaren och varför denna utstuderade grymhet? Här får vi följa den frustrerade poliskommissarien Jeanette och den svala och professionella psykoterapeuten Sofia.

Det här är en av de mest detaljerade och grymma böcker jag någonsin läst, men det är också bland det bästa jag läst. Tortyren och våldet är inte där för att det är cool att skriva om blod och smärta utan för att det fyller ett syfte. Och fastän boken handlar om tunga ämnen som sexuella övergrepp på barn, avtrubbade och livsfarliga barnsoldater i Afrika och schizofreni så vill jag aldrig lägga ifrån mig den. Det är välskrivet och sjukt spännande och författarduon ska ha en stor eloge för de dagar, veckor och månader de måste ha lagt på research. Vilken debutbok!

Boken kom ut för flera år sedan men dessa författare har gått mig helt förbi. Det är konstigt för det här är i klass med Roslund & Hellström och Stieg Larsson och böckerna borde för länge sedan ha blivit både tv-serie och Hollywoodfilm. Jag kan mycket varmt rekommendera denna bok och jag ser fram emot att läsa de två övriga böckerna i serien. Betyget blir NNNNN.

Jerker Eriksson och Håkan Alexander-Sunquist, 2010, Ordupplaget

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: