Mina drömmars stad – Per Anders Fogelström

Året är 1860 och 15-årige Henning har lämnat den sörmländska kvarnen och vandrat till Stockholm, staden som lockar och drar. Ensam i den stora okända staden skaffar sig Henning både ett jobb och kamrater. Och tids nog också en fästmö. Det här är en stillsam och vacker berättelse om en skitig och skoningslös tid.

Jag har fallit pladask för den ödmjuke och strävsamme Henning och jag ler när jag läser om den fina relationen med frun och barnen. Slitet, misären och kärleken är inte helt olik Karl-Oskars och Kristinas i utvandrarsviten. En extra bonus med ‘Mina drömmars stad’ är att det är roligt att i huvudet följa med runtom Södermalm, en stadsdel som på den här tiden var mest landsbygd, kullar och smuts.

I år skulle Per Anders Fogelström ha fyllt 100 år och det genomförs en hel del aktiviteter under året (läs mer här) och efter att ha läst boken är jag sugen både på att se filmen och gå på en stadsvandring. Jag gillade den här boken, ger den NNNNN på min sexgradiga skala och kommer troligen läsa fler böcker av Per Anders Fogelström.

Per Anders Fogelström, 1960, Albert Bonniers förlag

3 kommentarer på “Mina drömmars stad – Per Anders Fogelström

Add yours

  1. Du måste läsa dem ALLA! Denna serie böcker är de bästa jag någonsin läst❤ sträckläste alla böcker en sommar då jag precis avslutat min tjänst på söder för ett annat jobb i Bromma. Det blev ett fint farväl av ”mina” gamla kvarter❤ Vilken känsla… vilken stämning han förmedlar och en sann kärlek till alla våra drömmars stad❤❤❤tycker dock du borde gett den högsta betyg😉
    Kram Märta

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: