När barnet lagt sig – Michael Nyqvist

Förra veckan gick en begåvad och folkkär skådespelare plötsligt bort. En alldeles för ung Michael Nykvist dog i sviterna av cancer. Förutom film och teater i både Sverige och Hollywood skrev han två böcker. Den första är den här där han skriver om sin adoption. När han är sex år får han veta att hans föräldrar inte är hans riktiga föräldrar – och att han aldrig får berätta för någon att han är adopterad.

Jag trodde boken skulle handla om hur barndomstraumat format honom, om känslokalla relationer och en oförmåga att knyta an till adoptivföräldrarna, vänner och flickvänner. Där misstog jag mig. Adoptivföräldrarna var kärleksfulla, flickvännerna få och relationen till barnen kärleksfulla. Boken består till stora delar av lösa stycken ur Michaels uppväxt och liv som skådespelare. Delarna är vitt skilda och många trådar lämnas utan fortsättning och förklaring och nästan aldrig har de något att göra med adoptionen eller de tankar och känslor det skulle kunna ha skapat. Frånvaron av spökskrivare känns befriande men boken hade vunnit på att Micke på några ställen fått motfrågan ”vad är det du vill säga med de här kapitlen? Varför tar du inte upp den där tråden du påbörjade där borta och går i mål med den tankebanan?”.

De delar som trots allt handlar om adoption är intressanta och gripande. Om jakten på och det första mötet med först den biologiska mamman och till slut också pappan. Om skamkänslorna inför de som han kallar sina föräldrar och om vikten av att rent fysiskt kunna se sitt ursprung.

Sammanfattningsvis är det här en intressant bok med några nedslag i en av våra största skådisars uppväxt och liv. Jag hade dock gärna läst ännu mer om Michaels tankar runt att vara adopterad och känslorna inför de biologiska föräldrarna. Betyget blir NNN på min sexgradiga skala.

Michael Nyqvist, 2009, Nordstedts

En kommentar på “När barnet lagt sig – Michael Nyqvist

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: