Landivine – Marie NDiaye

Tungt och svårt (finkultur?) om tre generationer kvinnor. Dottern Malinka skäms redan från barnsben för sin mamma Ladivine, så till den milda grad att hon till klasskompisarna säger att mamman är deras städerska. I tonåren smiter hon till en annan stad och byter namn till Clarisse. När Ladivine av en slump kommer in på den restaurang där dottern jobbar låtsas de båda inte om varandra, men Clarisse byter jobb av skam för att chefen nu sett henne med ”städerskan”. Dottern flyr med en man till en tredje stad och blir gravid. I flera år besöker hon sedan, utan familjens kännedom, modern en dag varje månad. Ett besök där hon sitter helt tyst medan Ladivine pratar. Clarisse försöker bygga upp en stark relation med sin man Marko och dottern Ladivine, men med sin ständiga skam och sina hemligheter flyttar först dottern och sedan mannen ifrån henne. Efter flera ensamma år blir hon förälskad i en gravt alkoholiserad och instabil man.

Blytungt och provocerande men så här långt är det i alla fall ”på riktigt”. I bokens andra halva, som mest handlar om Ladivine d.y., eskalerar den psykiska ohälsan snabbt från inbillning till fullskaligt dårskap med ”människohamnar i en hundkropp”.
Jag har inget minne av att jag köpt den här boken utan tror att jag har fått den när SvD eller DN för något år sedan bjöd sina prenumeranter på ett antal gratis e-böcker. I början är boken intressant om än tung och jag reflekterar över de sår vi kan orsaka varandra i våra relationer. Men när det sedan barkar käpprätt åt skogen inte bara i misärträsket utan även i konstiga drömska utsvävningar om människohundar så rasade både mitt humör och betyget. Jag ger boken NN på min sexgradiga skala.

Marie NDiaye, 2013, Natur & Kultur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: