Flickorna – Emma Cline

Jag visste att Flickorna lite löst och fiktivt handlar om de unga kvinnor som fanns runt sektledaren Charles Manson men eftersom jag inte visste så mycket om honom började jag med att googla. HerrManson är livstidsdömd för mord och stämpling till mord då han 1969 förmådde ett antal flickor och en man att döda flera personer, bland annat regissören Roman Polanskis höggravida fru.

Bokens huvudperson är Evie, en tjej i tidiga tonåren som söker sig själv. En dag råkar hon möta den karismatiska Suzanne som tar med henne till den ranch där ”Russell” och hans anhängare bor. Den starka övertygelsen och de svar Evie tycker sig få på sina stora frågor gör att hon fascineras och dras in i gruppen. Precis som de andra blundar hon för den dårskap ledaren planerar och eftersom jag googlat så vet ju jag ”hur det ska sluta”.

Det här är en av de mest välskrivna och bästa böcker jag läst på länge. Jag må aldrig ha varit tonårstjej men jag minns mitt egna sökande när jag var i Evies ålder och författaren lyckat tonsäkert måla upp Evies tankar och argument. Det är mycket i boken som är smutsigt, skitigt och äckligt och de stärker bilden av hur hårt flickorna blundar för verkligheten så de istället väljer att med hull och hår ge sig hän åt deras ledare. Det är skrämmande, välskrivet och mycket intressant. Tydligen har denna debutbok sålts till massor av länder så det lär väl inte vara helt omöjligt att den blir film också. Då ska jag se den i så fall och förhoppningsvis är den lika äkta, skitig, stark och övertygande som denna bok. Mitt betyg blir NNNN på min sexgradiga skala.

Emma Cline, 2016, Natur & Kultur

En kommentar på “Flickorna – Emma Cline

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: