Jag heter inte Miriam – Majgull Axelsson

I en tid då romer tvingas lämna sina hem för att tigga i kalla Norden är det både jobbigt och viktigt att läsa detta. Här skildras Miriam (ja hon heter ju inte bara så, förklaringen finns i boken) och andra romers och judars fruktansvärda öde och lidande inte bara i andra världskrigets Tyskland utan även i fredliga Sverige. Det är ingen hejd på detaljrikedomen från Auschwitz, men hur jobbigt det än är att läsa känner jag något sorts ansvar att läsa. Som vit, mätt och rik man är det minsta jag kan göra att lyssna till deras historia. Jag har ju haft privilegiet att slippa uppleva det de helt oskyldigt utsattes och utsätts för.

Det här borde vara obligatorisk läsning i skolor och rasistkretsar. Det är snyggt och smart berättat. Majgull varvar Miriams tid i koncentrationsläger med minnen från tiden som nyanländ flykting i Jönköping. Allt med utgångspunkt i dagens 85-årskalas i Nässjö. Jag kan mycket varmt rekommendera denna viktiga, jobbiga och fina bok. Betyget blir NNNNN.

Majgull Axelsson, 2014, Brombergs

2 kommentarer på “Jag heter inte Miriam – Majgull Axelsson

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: