Lämna världen bakom dig – Rumaan Alam

Amanda och Clay lämnar New York tillsammans med de halvvuxna barnen Archie och Rose. De har hyrt ett hus långt ute på Long Island där de ska njuta av sol och semester. Men de har knappt hunnit fram innan deras mobiltelefoner tappar nätverk och plötsligt står Ruth och George, paret som äger huset, utanför dörren och vill få komma in. Vad är det egentligen som händer utanför den avskärmade semesterbostaden?

Det här är inte någon blodigt läskig berättelse men ändå är det redan från början både spännande och obehagligt. Dels det psykologiska spelet mellan hyresgästerna och paret som äger huset, dels den rejäla men oklara hotbilden utifrån. Allt mycket skickligt och medryckande berättat. Sidor och kapitel rusar förbi och jag bara måste få veta mer!

Boken har – helt befogat! – sålt som smör i solsken över världen och Netflix kommer göra film av den. Då med Julia Roberts och Denzel Washington i två av rollerna. Lite krystat kanske då bokens George skulle kunna vara Amandas pappa, vilket nästan inte vore möjligt i fallet med de två skådisarna. Men det går säkert att lösa med smink.

Det här var en av de mest gripande böcker jag läst på länge och jag kommer troligen ha den med mig mentalt ett tag framöver. Betyget blir NNNNN på min sexgradiga skala.

Rumaan Alam, 2020, Albert Bonniers förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: