Erövraren – Dan Buthler & Dag Öhrlund

Efter det våldsamma slutet i förra boken döms Christopher Silfverbielke till sluten psykiatrisk vård men eftersom det här är hittepå och Christopher en mästare på att dupera/hota så är han snart ute i det fria igen. Nu ska han, steg för steg, förverkliga den optimala Planen. Vad den går ut på får vi aldrig veta men de första stegen är i alla fall att bli politiker för Kristdemokraterna i Jönköping. Oklart varför och naturligtvis en prövning för mannen som hatar invandrare, lågutbildade, bögar, ja i stort sett alla utom sig själv, men i sann biblisk anda vänder han andra kinden till och tänker på Planen. För att förgylla livet fortsätter han unna sig champagne, kokain och kvinnor – om än mycket mindre av allt när han ska odla en fasad av troende helyllekille.

Det här är den femte – och tyvärr överlägset sämsta – boken i serien om psykopaten, massmördaren, rasisten och finansmannen Christopher Silfverbielke. Serien har varit väldigt ojämn med några jättebra böcker men också, framför allt med denna bok, böcker som är trista transportsträckor. Här finns inget av den spännande polisjakten från tidigare böcker, och eftersom vi inte får veta vad Planen går ut på blir den skenheliga politikkarriären trist och oklar. Om det inte vore för att jag tror att senare böcker i serien kommer bli bättre så hade jag troligen inte ens läst klart denna. Men nu gör vi som kungen och vänder blad och ser fram emot utvecklingen av katt-och-råtta-leken mellan psykopat Silfverbielke och kommisarie Colt. Betyget för ’Erövraren’ blir NN på min sexgradiga skala.

Dan Buthler & Dag Öhrlund, 2014, Lind & co

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: