Turkish delight – Jan Wolkers

Jan Wolkers är en av Nederländernas stora författare som blivit internationellt känd, mycket på grund av denna provokativa, sexuellt detaljerade och frispråkiga självbiografi om honom och den föredetta frun som i boken kallas Olga. De möts i slutet på 1960-talet och en himlastormande relation tar sin början. Det unga paret tänker inte dö nyfikna utan utforskar varje liten vrå av varandra men efter ett tag övergår kärleken i något sjukt och ett stort mörker lägger sig över berättelsen.

Flera gånger när jag läser boken får jag påminna mig om att den är skriven för ”länge sedan” (1969). De detaljerade sexscenerna gör mig inget, men hur Olga i mångt och mycket är ”bara” en, bokstavligt talat, fitta – om än en enastående sådan – är för mig en ny och olustig läsupplevelse. Författaren självklara rätt att slå henne på käften när hon ev flirtar med andra män känns förlegad och sorglig.

Mot slutet av boken, när jag förstår att författaren faktiskt älskade och saknade människan Olga, inte bara hennes gudomliga fitta, så anade jag vad som hade kunnat bli en på något sätt vacker kärlekshistoria men nu blev det bara en ”sexig” berättelse från en svunnen tid. Betyget blir NN på min sexgradiga skala.

Jan Wolkers, 1969, Tin House Books

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: