Barn av sin stad – Per Anders Fogelström

Andra delen i Per Anders Fogelströms underbara Stockholmsserie utspelar sig mellan 1880 och 1900 och kretsar runt Hennings änka och barn. I små steg blir livet bättre för de många arbetarna men det är fortfarande väldigt smutsigt, slitigt och fattigt. Vid ett tillfälle fyller Lotten 40 år och vid ett annat blir Emelie 25 och jag hajar till båda gånger för den bild jag fått av dem är att de båda ska vara betydligt äldre. Fattigdomen slet ut de fattiga på ett sätt som vi som tur är inte kan relatera till i dagens Sverige.

Förutom slit, drömmar och sorger är ett återkommande tema i boken Augusts dilemma att ha två diametralt olika familjer och känslan av utanförskap i dem båda. Precis som i den första boken är karaktärerna levande och härliga. Jag gläds med dem och ömmar för dem.

Jag älskar att i huvudet följa vandringarna längs Stockholms gator. Den enda nackdelen med att läsa de här böckerna är att det tar lång tid – eftersom jag många gånger måste googla för att veta mer (den här gången bland annat om den stora Allmänna konst- och industriutställningen på Djurgården 1897) och kolla upp gator och kvarter på Google maps. Jag ger boken NNNNN på min sexgradiga skala och längtar redan tills jag får återvända hit i nästa bok i serien.

Per Anders Fogelström, 1962, Albert Bonniers förlag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: