Törst – Jo Nesbø

En ung kvinna sitter ensam i sin lägenhet och tindrar. Hon swajpar höger och hör ljudet av att det blivit en matchning – men inte bara från sin egen mobiltelefon utan även en annan telefon, inne sin egen lägenhet. Några minuter senare är ligger hon död på golvet, biten i halsen som ett vampyroffer. Det här är upptakten till en serie mord i Oslo.

Den norske superförfattaren Jo Nesbøs elfte bok om polisen Harry Hole försöker vara samtida genom att låta dejtingappen Tinder spela en central roll. Samtidigt är det både omodernt (i brist på bättre ord) och oväntat att ha en vampyrinspirerad mördare i centrum av en nutida deckare 2017. Jag är inget vampyrfantast även om jag såg de första säsongerna av True blood. Även poliserna i Törst har svårt att förhålla sig till det osannolika i att det 2017 skulle gå en vampyr på de norska gatorna. Även om det bitvis är väldigt spännande tycker jag boken tappar seriositet när det handlar om bett och jakten på blod. Jag är ett stort Nesbøfan men det här var verkligen inte min tekopp. Och tyvärr tycks korrekturläsningen ha gått för fort, för på flera ställen saknas centrala ord i texten. Det drar ner mitt betyg ytterligare. Jag kan varmt rekommendera alla tidigare Harry Holeböcker men ger Törst bara NNN på min sexgradiga betygskala.

Jo Nesbø, 2017, Albert Bonniers förlag 

Nu sätter jag tänderna i…

En möjligen något fånig mellanrubrik när jag just ratat vampyrgenren…
Att läsa böcker som utspelar sig i en annan tid är inget jag gör så ofta. Jag tror att Påven Johanna för massor av år sedan kan ha varit sist. Nu ser jag med stor förväntan fram emot att få dyka ner i Elin Bosrdys bok Tiden är inte än som utspelar sig i Europa för en sisådär 550 år sedan. En recension utlovas så fort jag läst klart.

En kommentar på “Törst – Jo Nesbø

Add yours

  1. ”Mina drömmars stad” och ”Påven Johanna” är nog de bästa böcker jag har läst som utspelar sig i dåtid. Vad gäller denna ”Törst” och med tanke på hur mycket du läser Niklas är det inte så konstigt att du ibland går på en mina😯Bättre lycka nästa gång! /Märta

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: